Veelgestelde vragen

Op deze website staat veel informatie. Wil jij nog wel iets anders weten? Kijk dan eerst eens op deze pagina! Misschien staat het antwoord op jouw vraag hier wel bij.

Hieronder vind je antwoorden op vragen die vaak worden gesteld. Bij sommige antwoorden staat ook een link naar meer informatie, ergens anders op deze website.  

Staat jouw vraag hier niet bij? Laat dit ons dan weten! Dat kan via dit contactformulier.

Op school volg je allemaal lesblokjes van 45 minuten. Dat noemen we ‘uren’. Het eerste uur begint om 8.00 ‘s ochtends. Elk ‘uur’ volg je een ander vak. Je gaat dan naar een ander lokaal, om les te krijgen van een andere leraar.

Je hebt ook twee keer per dag pauze. Dat duurt een half uur. Aan het eind van de dag heb je GPL (gepersonaliseerd leren). Je kiest samen met je mentor wat je dan gaat doen. Je kunt dan bijvoorbeeld bijles volgen. Je kunt ook iets anders kiezen, zoals schaken of voetbal.

Ja, we overleggen met de basisschool. Als jij je aanmeldt, dan gaan we op jouw basisschool praten. Met de juf of meester kijken we waar jij het beste op je plek gaat zijn.

Zit je in de brugklas? Dan praten de juf of meester en je nieuwe brugklasmentor nog een paar keer. Ze kijken hoe jij het doet in de brugklas. Zit jij inderdaad op je plek, of kan het beter? Dit heet het BOVO-overleg (Basis Onderwijs – Voortgezet Onderwijs).

Wij vinden het advies van je basisschool het belangrijkst. Daar luisteren we naar. Jouw cito-uitslag kan bijvoorbeeld lager zijn omdat je heel zenuwachtig was. Jouw juf of meester weet dan dat jij beter kunt.

Is jouw cito-uitslag hoger dan je basisschool-advies? Dan kan jouw juf of meester het advies eventueel aanpassen. De juf of meester kent jou. Dus daar luisteren we naar. 

Je krijgt straks een mentor. Dat is een leraar waar je naartoe kunt met vragen die niet over een vak gaan. Je krijgt ook mentorlessen. Tijdens die lessen kun je jouw mentor aanspreken. Dat kan ook op een ander moment. Je kunt je mentor ook bellen of e-mailen.

Jouw mentor heeft ook contact met je ouders. Als er iets is gebeurd, dan zal je mentor jouw ouders bellen. Maar meestal spreekt je mentor jouw ouders tijdens MOL-gesprekken (Mentor-Ouders-Leerling). Daar worden jij en je ouders een paar keer per jaar voor uitgenodigd. En natuurlijk is er een kennismakingsgesprek met je ouders als je begint met de brugklas.

Je vindt jouw rooster in ‘Magister’. Op jouw rooster staat welke lessen je hebt. Ook staat er welke leraar je hebt en in welk lokaal je moet zijn. Als er iets veranderd in jouw rooster, dan staat dat ook in Magister.

In Magister staan ook je cijfers, je verzuim (wanneer je afwezig was) en je kunt er berichten ontvangen. Er is ook een Magister-app voor op je telefoon. Superhandig.

Wil jij extra hulp bij een vak, of heb je zin in een uitdaging? Daar mag je zelf voor kiezen tijdens de GPL-uren (gepersonaliseerd leren). Tijdens deze lessen kies je bijvoorbeeld voor wiskunde-bijles of voor kookles. Wat past bij jou, en wat heb je nodig?

Iedereen heeft andere interesses en talenten. Het verschilt ook waarbij iemand hulp nodig heeft. Op deze manier is er voor iedereen ruimte om te kiezen voor passende begeleiding.

Jouw mentor legt in zijn of haar lessen uit hoe je huiswerk moet maken. Waar moet je rekening mee houden? Hoe moet je vooruit plannen? Dat soort vragen bespreekt je mentor met de mentorklas.

Jullie gaan ook ‘leren leren’. Hoe zorg je ervoor dat de les bij jou blijft hangen? Welke trucjes zijn er? Op die manier leer je hoe je zelf huiswerk kunt maken. En is het dan nog steeds lastig? Dan is er ook nog studiecoaching en huiswerkbegeleiding.

Je gaat werken met een chromebook. Dat is een handige laptop die alle leerlingen hebben. We noemen dat een ‘device’. Dus als een leraar zegt ‘Pak je device’, dan moet je jouw chromebook erbij pakken.

Je kunt jouw device kopen of huren, bijvoorbeeld via ‘the rent company’. Als je huurt, dan is je device ook verzekerd. Dat is handig als je device kapotgaat. Je krijgt dan een device te leen totdat die van jou gemaakt is. 

Meer lezen

Op een schooldag ga je van de ene les naar de andere les. Je hebt in de brugklas geen uren tussendoor waarin je niets hebt.

Soms is een leraar ziek. Die uren worden dan opgevangen, meestal door een andere leraar. Als dat zo is, dan zie je op jouw rooster waar je moet zijn. Tijdens een schooldag ben je dus altijd bezig.

Nee, waarschijnlijk niet. De afgelopen jaren hebben we geen wachtlijsten gehad voor de brugklas. We gaan er dus vanuit dat we ook dit jaar geen wachtlijst voor de brugklas hebben.  

Meer lezen

Heb jij MAVO-advies, maar wil je HAVO doen? Of wil je HAVO doen, maar gaat dat niet lukken in 5 jaar? Dan is er voor jou de zesjarige HAVO. Hoe werkt dat?

In jaar 1 en 2 krijg je MAVO-vakken én extra ondersteuning om straks HAVO te doen. In de derde klas kies je een breed vakkenpakket. Die vakken sluiten aan bij een van de profielen (vakkenpakketten) van HAVO. In jaar 4 doe je examen op de MAVO. 

In jaar 5 start je in het 4e jaar van de HAVO. Dat kan omdat je vakkenpakket daar bij past. Je hebt ook extra ondersteuning gehad om de stap makkelijk te maken. En dan ben je er dus al bijna. In jaar 6 doe je examen op de HAVO. 

Meer lezen

Het VWO bestaat uit Atheneum en Gymnasium. Daar kun je uit kiezen. 

Wil jij meer weten over de oude Grieken? Over Oosterse en Westerse filosofie? Vind je Latijnse woorden interessant? Dan zou het Gymnasium wel eens wat voor jou kunnen zijn. Dan leer je onder andere Grieks en Latijn en krijg je het vak ‘klassieke culturele vorming’. 

Niet zo boeiend? Dan past het Atheneum waarschijnlijk beter bij jou. Die vakken krijg je op het Atheneum namelijk niet. Met andere woorden: Meer tijd voor dingen die wél bij jou passen. 

Meer lezen

Op school hebben we iemand speciaal voor leerlingen met dyslexie, dyscalculie en andere leerproblemen. Dat is de ‘remedial teacher’. De remedial teacher kan je het beste helpen als je een verklaring hebt. Bijvoorbeeld een verklaring van een psycholoog dat je dyslectisch bent. Of een verklaring van een orthopedagoog dat je dyscalculie hebt.

Heb je zo’n verklaring? Dan kun je bijvoorbeeld aangepaste toetsen krijgen. Of meer tijd voor een toets. Heb je zo’n verklaring niet, maar wel klachten die lijken op dyslexie? Dan brengen we jou en je ouders in contact met een speciaal bureau voor verdere testen. 

Meer lezen

LWOO staat voor LeerWeg Ondersteunend Onderwijs. Je krijgt met LWOO extra hulp bij VMBO-B of VMBO-K. 

Bij LWOO kom je in een kleinere klas. Ook zijn er minder verschillende leraren. Dat is rustiger.  Jouw mentor geeft je meerdere vakken. Jouw mentor kent je dus goed. 

Na twee jaar kies je een profiel (vakkenpakket). Je doet dus dezelfde examens als andere leerlingen. 

Je kunt LWOO doen als de basisschool dat advies geeft. Heb jij advies voor LWOO? Laat je ouders dan contact opnemen. Dan gaan we kijken wat bij jou past.

Meer lezen